HAVUZ PROJELENDİRME
Projenizi Biz Çizelim Uygulamasını Biz Yapalım Size Yüzmek Kalsın Yüzme havuzları, gerek oturduğumuz evlerin, villaların ya da toplu konut biçiminde tasarlanmış sitelerin bahçesine, sahip olduğumuz arsaların kullanım alanına havuz yaptırmak istiyorsak, öncelikle bu son derece hassasiyetle üzerinde durulması gereken bir konudur. Çünkü sağlık açısından çok önemlidir. Bundan dolayı Havuz Projelendirme konusunda güvenilir ve kurumsal bir firma bulunması şarttır. […]
Projenizi Biz Çizelim Uygulamasını Biz Yapalım Size Yüzmek Kalsın
Yüzme havuzları, gerek oturduğumuz evlerin, villaların ya da toplu konut biçiminde tasarlanmış sitelerin bahçesine, sahip olduğumuz arsaların kullanım alanına havuz yaptırmak istiyorsak, öncelikle bu son derece hassasiyetle üzerinde durulması gereken bir konudur. Çünkü sağlık açısından çok önemlidir. Bundan dolayı Havuz Projelendirme konusunda güvenilir ve kurumsal bir firma bulunması şarttır.
Havuz projelendirme çok ayrıntısı olan bir iştir. Bundan dolayıdır ki en ufak detayına kadar dikkat ve özen gösterilerek uygulanması gerekir. Bu ayrıntıları tek tek inceleyelim. Bir havuz yaptırmaya karar vermişsek şayet, bu ayrıntıları bizimde bilmemizde fayda var. Öncelikle, kullanıcıların talepleri doğrultusunda, görsel yönden zengin, estetik olarak da kusursuz olmalı. Bunun yanında yine en önemli konulardan biri de, havuzun yaptırılacağı firmanın teknik desteğinin de tam olması.
Havuz Projelendirme aşamasına gelindiğinde, dikkate alınacak konuları tek tek ele alalım. Öncelikle havuzun yerleşim alanının uygun olup olmadığı, çevresel verileri, bölgenin iklimsel özellikleri, havuzun konuşlandırılacağı alanın konumu, rüzgârın yönü, güneş ışınlarını hangi oranda alacağı, derinliği, ışıklandırılması ve havuzun geometrik şekli, kullanılacak malzemelerin kalitesi ve fiyatları, ele alınarak bir maliyet hesabı çıkartılır.
Havuz projelendirme kapsamında yapılacak işler; statik ölçümlerinin hesaplanması, taşma ve filtre dengesi, gelen suyun filtre ve kimyasal aşamalardan geçip tekrar havuza dönmesi. Havuzun etrafına döşenecek taş zeminin kaymaz olması ve istenilen formda yapılması, taşma kanallarının havuzun tüm kenarlarında eşit kotta yapılması ve kanallarda sürekli bir yalıtımın olması gerekir. Havuzun iç kaplaması, görsel estetiğe uygun ve zengin bir tasarım uygulanmalıdır. Havuzun hacmi Havuz Projelendirme aşamasında tespit edilir. Bu da son derece önemli bir konudur. Çünkü havuzun ilaçlanması, havuzun hacmine göre yapılır. Havuzun dezenfeksiyon ve oksidasyonu da çok önemli bir konudur. Çünkü ıslak olan zeminler her zaman mantar ve bakteri üremesi açısından çok müsaittir.
Bu dezenfeksiyon iyi ve doğru yapılmazsa insanlarda enfeksiyonlara sebep olurlar. Bundan dolayı klorlama yöntemi uygulanır. Standart kullanım, günlük olarak 100 m3 bir havuz için 100-200 gr yeterlidir. Yosun önleyici dezenfeksiyon da dezenfeksiyon olarak yapılır. Şoklama uygulamasıyla, 100 m3 e 1 litre yosun önleyici katılır. Havuz projelendirme kapsamında yapılması gereken işlemlerden biri de suyun Ph dengesinin sağlanmasıdır. Ph yükseltici toz halinde suda kolay çözülebilen bir maddededir. Bu da yumuşak sular için, 100 m3 suya 1500 gr, sert sularda ise, 100 m3 suya 500 gr koymak yeterlidir. Yine havuz dezenfeksiyon maddesi olarak çökertici madde kullanılır.
Bu madde de suda bulunan parçacıkları hızla çökerterek suyun berraklaşmasını sağlar. Yine bir başka ayrıntı da ayak dezenfektanıdır. Havuza girmeden önce ayakların dezenfekte edilmesi olası bir ayak mantarının suya taşınmasını önler bu da son derece önemlidir. Buraya kadar saydıklarımız Havuz projelendirme konusunun yapım ve sağlıklı kullanım aşamasıydı. Son olarak ise, önemli bir havuzların kış bakımıdır. Kışın kullanılmayan havuzların kış bakımları da yine firmalar tarafından yapılan kirlenme ve yosun tutmasını engelleyecek ilaçlamadır.